Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2008 13:02 - СОЦИАЛНА ФОБИЯ
Автор: lingaya Категория: Тя и той   
Прочетен: 5734 Коментари: 1 Гласове:
0



Какво е социална фобия? Фобия означава страх. Всички изпитваме страх от неща като височини, змии и т.н, но при повечето от нас, тези страхове не пречат на начина ни на живот. Страховете могат да се определят като фобии единствено когато ни пречат да правим неща, които бихме правили с удоволствие.

Много от нас се тревожат да се срещнат с нови хора, но ние откриваме, че след като веднъж сме се запознали с тях, можем да се справим и дори изпитваме удоволствие. Някои хора обаче стават много тревожни в такива ситуации. Това им пречи да изпитват удоволствие при нови срещи. Тази тревожност ги кара напълно да избягват ситуацията на среща с непознати хора. Лекарите и психолозите наричат това състояние социална фобия.

 ”Обща” социална фобия Вие изпитвате безпокойство, че може да станете център на внимание навсякъде, където се озовавате заедно с други хора. Откри-вате, че се безпокоите, че всички останали хора гледат към Вас и наблюдават какво правите. Може да се боите да бъдете представени на други хора и може да изпитвате тревога да се храните или да пиете на публично място. Да имате затруднение да посещавате магазини или ресторанти. Възможно е да сте притеснен да свалите дрехите си пред други хора, че не можете дори да си предста-вите да отидете на плаж. За Вас е толкова трудно да влезете в противоречие с началника си или със своите колеги, че избягвате да го правите, дори и ако това се налага.

Празненствата са особено изпитение за Вас. Много от нас се колебаят преди да влязат в стая, пълна с хора. Ако имате социална фобия, навярно се въртите около изхода или по-отдалечените стаи. Когато най-накрая влезете в стаята, при другите хора, струва Ви се, че всички са се вторачили във Вас. Изкушавате се да използвате алкохол, за да се справите. Възможно е да Ви се случва да употребявате алкохол преди да отидете на купон или по време на купона, за да се поотпуснете и да можете да се забавлявате.

“Специфична” социална фобия Това е фобия, която засяга хора, които тряб-ва да бъдат център на внимание като част от начина им на живот. Тази фобия може да засегне всеки, който трябва да се представя или да говори пред други хора. Всеки може да страда от сциална фобия. Независимо от това, изглежда, че в обичайните социални ситуации, това не им причинява особени проблеми. Дори е възможно е да установите, че сте в състояние да общувате с други хора без проблем. Въпреки това, когато се налага да станете и да говорите пред други хора, може да изпитвате силна тревожност, да заеквате или дори мислите Ви съвсем да “пресъхнат”. В най-лошия случай, това състояние може да направи невъзможно да говорят пред публика или дори да се изправят, за да зададат въпрос.

Какво е преживяването от социалната фобия? Ако страдате от социална фобия, Вие навярно често се тревожите, да не би да изглеждате глупаво в очите на другите хора и сте много тревожен преди да се озовете в някоя от социалните ситуации, които Ви безпокоят. Когато сте с хора, може да се чувствате още потревожен и да не можете да кажете или да направите това, което искате. Притеснението е Вашия най-голям враг.

Физически симптоми. Например, възможно е устата Ви да пресъхва, да се потите изобилно, да чувствате, че сърцето Ви бие много бързо и/или неритмично, да искате да отидете да пуснете една вода или да получавате позиви да се изходите.

Другите хора може да забележат част от тази тревожност чрез изчервяването Ви, заекването, треперенето на ръцете и т.н. Понякога може да се случи да ди-шате твърде ускорено и това може да Ви накара да се чувствате така, сякаш сте се вцепенил, възможно е да усещате мравучкане в краищата на пръстите на ръцете или на краката. Само по себе си това може да е доста притеснително усещане и може да направи тревожността Ви още по-голяма.

Атаки на паника. Това е кратък епизод, който обикновено трае само няколко минути, по време на който хората се чувстват изключително тревожни, ужасени да не би да изгубят контрол и че полудяват или умират. Тези преживявания достигат кулминацията си и след това бързо преминават, като оставят у човека чувството на слабост и изтощение. Въпреки че тези атаки са много плашещи, но спират от само себе си и не са опасни за Вашето физическо здраве.

Отразява ли се това на начина, по който възприемате себе си? Да стра-даш от социална фобия може да бъде много деморализиращо преживяване, защото на пръв поглед изглежда, че другите хора правят с огромна лекота толкова много неща, които за Вас са невъзможни. Възможно е да считате себе си за много скучен човек и може да се страхувате, че и другите хора мислят така за Вас. Лесно е да се види по какъв начин това може да Ви накара да се чувствате тъжен и нещастен. Всичко това може да направи социалния проблем още по-тежък.

Как социалната тревожност повлиява на живота на хората? Много от хората, които страдат от социална фобия, се опитват да се справят с нея като организират живота си около своите симптоми. Това означава, че те пропускат много неща, на които биха могли да се наслеждават. Те не могат да посещават училищата на своите деца, не могат да напазаруват или да отидат на зъболекар. Около половината от хората, които страдат от социална фобия, особено от мъжете, имат затруднения да изградят дългосрочно отношение с интимен партньор.

Колко често разпространен е проблемът? Един-двама от всеки сто мъже и две-три от всеки сто жени страдат от социална фобия.

Съществуват ли усложнения? Някои хора могат да развият депресивно разстройство. Ако човек непрекъснато отбягва местата, където хората се срещат. Те могат да се окажат неспособни да излизат навън. Други могат да започнат да употребяват алкохол, наркотици или транквилизатори, които са им предписвани от лекарите, за да се справят със симптомите си и могат да се пристрастят към тях.

Какво причинява социалната фобия? Не съществува изчерпателно обяснение по този въпрос. Някои експерти считат, че това може да се дължи на факта, че част от хората имат проблеми в емоционалното си развитие, което сякаш се “заклещват” в нормалната фаза на срамежливост, която е характерна за децата между три и седем годишна възраст.

Може ли да се помогне? Съществуват няколко различни начини да се помогне на хората, които страдат от социална фобия. Всеки от тях може да се използва самостоятелно или в комбинация с останалите, в зависимост от индивидуалните потребности.


Тагове:   фобия,   социална,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Въпросче :)
15.07.2008 13:15
Много интересно написано, моите поздравления за което.
И едно въпросче, ако може - Може ли да се приеме пристрастеността към виртулните общества от рода на форуми и блог-пространства като форма на социална фобия ? :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lingaya
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 163353
Постинги: 20
Коментари: 128
Гласове: 82
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930